Hier leerde Conscience zijn volk drinken

“Het nieuwsblad 28/06/2005”
ZOERSEL – Ken je Hendrik Conscience nog? De auteur van De Leeuw van Vlaanderen leerde zijn volk lezen. Een ander bekend boek van Conscience, De Loteling, speelt zich af in het Boshuisje in Zoersel. De oude hoeve in het Zoerselbos is vandaag ingericht als taverne. Je kunt er bijna honderd verschillende bieren proeven.

Wie vandaag de bierkaart vraagt in ’t Boshuisje in Zoersel en het hele rijtje afgaat, mag zich een kenner noemen. Of een zatlap. Toch heeft uitbater Donald Michiels niet de ambitie om zijn volk te leren drinken. Wel prijst hij zijn klanten spontaan het bier van Conscience aan: Loteling. “We hebben lichte en donkere Loteling. Het gaat om een soort trappistenbier dat exclusief voor ons gebrouwen wordt bij brouwerij Huygen in Oost-Vlaanderen.”

Zelf heeft hij al genipt van bijna alle bierflesjes in zijn ijskast. Alleen voor de Britse brouwsels haalt hij zijn neus op. “Op bieren als Guinness en Scotch reageert mijn maag niet goed”, zegt Donald met een cynisch eufemisme.

’t Boshuisje ligt midden in het Zoerselbos. Met de auto kun je er alleen geraken via een smalle asfaltweg in Zandhoven, vlakbij afrit 20 van de autoweg E34. De meeste bezoekers komen daarom te voet, met de fiets of per paard. “Ruiters kunnen hun paard hier aan een boom vastbinden of in de wei zetten.”

Vooral als je te veel Loteling hebt gedronken, blijkt een paard een verstandig transportmiddel. Zo herinnert Donald zich een klant die zodanig diep in zijn Loteling-glas had gekeken dat hij niet meer wist hoe hij thuis was geraakt. “De man werd ’s anderendaags ’s morgens wakker in zijn paardenstal, op de zadel van zijn paard. Het dier kende blijkbaar blindelings zijn weg naar huis”, lacht Donald.

Dijk Blankenberge
Dat ’t Boshuisje diep verscholen in het woud ligt, vindt Donald niet erg.

“Hier hoor je tenminste de vogeltjes nog fluiten. De mensen komen naar hier voor de rust. De sfeer is helemaal anders dan op de dijk van Blankenberge, hoewel het in de zomer ook bij ons geweldig druk kan zijn. Wij hebben 350 zitplaatsen op ons terras. Toch is het vaak vechten voor een stoel.”

’t Boshuisje bestaat intussen 150 jaar. Dankzij de schrijvers Hendrik Conscience en Willy Vandersteen is de oude boerderij bekend tot ver buiten de Antwerpse Kempen, want behalve in De Loteling komt ’t Boshuisje ook voor in het stripalbum De Gouden Ganzenveer van Suske & Wiske.