In het spoor van Hendrik Conscience

Hendrik Conscience

Een stokoud, laag gebouwtje, langs een onverharde weg, verborgen in een bos. Het oogt pittoresk, maar op het eerste zicht ook bescheiden. Toch is dit één van de bekendste toeristische trefpunten van Vlaanderen. Halverwege de negentiende eeuw was Hendrik Conscience, de man die zijn volk leerde lezen, een regelmatige bezoeker van Zoersel. Hier, in het Boshuisje, zou hij het verhaal gehoord hebben dat hem inspireerde tot het schrijven van De Loteling. In elk geval situeerde hij hier zijn hoofdpersonages. Het verhaal is dat van Jan Braems, een jonge van bescheiden afkomst, die door loting vrijgesteld werd van militaire dienstplicht, maar zijn gunstig ‘lot’ verkocht aan een gegoede burgerszoon. Jan vervulde in diens plaats zijn militaire dienstplicht, maar werd tijdens zijn legerdienst blind. De Loteling werd in de jaren zeventig verfilmd, met Jan Decleir in de hoofdrol.

Haardvuur
Die traditie is niet het enige wat het Boshuisje een trekpleister maakt. Het Zoerselbos is een modelproject van ecologisch verantwoord bosbeheer. De rustige omgeving trekt massa’s fietsers, wandelaars en ruiters aan. “Ons piekseizoen is de zomer,” zegt uitbater Donald Michiels. “Dan zijn we zeven dagen per week open en telt ons terras 350 zitplaatsen. Reclame maken moeten we niet, want het Boshuisje is al jaren een vaste waarde. Veel bezoekers komen zich hier onthaasten. Files, zoals die op de wegen naar de kust, zijn hier onbestaande. Tijdens de winter zijn we alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open. Dan is er geen terras, maar wel het restaurant, binnen, naast een authentiek haardvuur. We hebben 70 plaatsen, maar reserveren is aangewezen om zeker te zijn van een plaats.”

Keuze
Donald maakte ooit de bewuste om in het Boshuisje de traditie van zijn grootmoeder en vader verder te zetten in plaats van chef te worden in een chique restaurant, waar hij puur gastronomisch meer talenten zou kunnen ontplooien. “

Restaurant ’t Boshuisje
Donald Michiels
Boshuisweg 1
2980 Zoersel
03-385.94.53